ၾကက္သြန္နီအခြံေတြအဲ႔ေလာက္တန္ဖိုးရွိမယ္မွန္းေစာေစာကမသိခဲ႔တာနာတယ္

Zawgyi Version

စာဖတ္သူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက ကြ်န္ေတာ္႔လိုဘဲ ၾကက္သြန္နီမလွီးခင္မွာ အခြံေတြကုိခြာပစ္တက္ၾကမွာပါ။ျပီးေတာ႔ အဲ႔ဒီအခြံေတြကုိ အမိႈက္ပံုးေတြ၊အမိႈက္အိတ္ေတြထဲ လႊင္႔ပစ္တက္ၾကမွာပါ။ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ဘာလို႔ဆိုေတာ႔ စစ္တမ္းေတြအရ ဥေရာပႏိုင္ငံေတြမွာဆိုရင္ ၾကက္သြန္နီအခြံံေပါင္း တန္ ၅သိန္းကိုႏွစ္စဥ္ႏွစ္တိုင္းလႊင္႔ပစ္ေနၾကပါတယ္။ဒါေပမယ္႔ ၾကက္သြန္နီအခြံေတြရဲ႕တန္ဖိုးကုိ သိလိုက္ရတဲ႔အခါမွာေတာ႔စာေရးသူကုိယ္တိုင္ကုိက ေနာက္တခါၾကက္သြန္နီလွီးတိုင္း အခြံေတြကုိခြာျပီးေတာ႔မလႊင္႔ပစ္ေတာ႔ဖို႔ကုိ စဥ္းစားေနပါျပီ။သင္သိပါသလား?ၾကက္သြန္နီအခြံေတြမွာပါတဲ႔ ဓာတ္ေတြက သင္႔ရဲ႕ ခႏၶာကုိယ္အတြက္ေကာင္းက်ိဳးျဖစ္ေစတယ္ဆိုတာကုိေပါ႔။သုေတသနပညာရွင္ေတြကေတာ႔ အဲ႔ဒီၾကက္သြန္နီအခြံေတြမွာ ပါတဲ႔ antioxidant ေတြဟာဆိုရင္ ေသြးလည္ပတ္အားေကာင္းေစျပီးေတာ႔ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကုိလည္း ေလ်ာ႔နည္းေစတယ္ဆိုတာကုိသက္ေသျပခဲ႔ၾကပါတယ္။ၾကက္သြန္နီအခြံရဲ႕ တန္ဖိုးရွိတဲ႔အခ်က္ေတြကုိ ေျပာျပပါ႔မယ္။

Unicode Version

စာဖတ်သူတော်တော်များများက ကျွန်တော့်လိုဘဲ ကြက်သွန်နီမလှီးခင်မှာ အခွံတွေကိုခွာပစ်တက်ကြမှာပါ။ပြီးတော့ အဲ့ဒီအခွံတွေကို အမှိုက်ပုံးတွေ၊အမှိုက်အိတ်တွေထဲ လွှင့်ပစ်တက်ကြမှာပါ။ဖြစ်နိုင်ပါတယ်။ဘာလို့ဆိုတော့ စစ်တမ်းတွေအရ ဥရောပနိုင်ငံတွေမှာဆိုရင် ကြက်သွန်နီအခွံံပေါင်း တန် ၅သိန်းကိုနှစ်စဉ်နှစ်တိုင်းလွှင့်ပစ်နေကြပါတယ်။ဒါပေမယ့် ကြက်သွန်နီအခွံတွေရဲ့တန်ဖိုးကို သိလိုက်ရတဲ့အခါမှာတော့စာရေးသူကိုယ်တိုင်ကိုက နောက်တခါကြက်သွန်နီလှီးတိုင်း အခွံတွေကိုခွာပြီးတော့မလွှင့်ပစ်တော့ဖို့ကို စဉ်းစားနေပါပြီ။သင်သိပါသလား?ကြက်သွန်နီအခွံတွေမှာပါတဲ့ ဓာတ်တွေက သင့်ရဲ့ ခန္ဓာကိုယ်အတွက်ကောင်းကျိုးဖြစ်စေတယ်ဆိုတာကိုပေါ့။သုတေသနပညာရှင်တွေကတော့ အဲ့ဒီကြက်သွန်နီအခွံတွေမှာ ပါတဲ့ antioxidant တွေဟာဆိုရင် သွေးလည်ပတ်အားကောင်းစေပြီးတော့ နှလုံးရောဂါဖြစ်နိုင်ချေကိုလည်း လျော့နည်းစေတယ်ဆိုတာကိုသက်သေပြခဲ့ကြပါတယ်။ကြက်သွန်နီအခွံရဲ့ တန်ဖိုးရှိတဲ့အချက်တွေကို ပြောပြပါ့မယ်။

Zawgyi Version

(၁) ကုိလက္စေတာကုိထိန္းညွိေပးပါတယ္။

Dr.Victor Gurewich ရဲ႕ေျပာၾကားခ်က္အရ ၾကက္သြန္နီ(သို႔) ၾကက္သြန္နီအခြံကုိစားသံုးတဲ႔ ကုိလက္စေတာက်ေနတဲ႔လူနာေတြကုိ ေကာင္းမြန္တဲ႔ ကိုလက္စေတာေရာက္ေအာင္ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။တိုင္းတာသူေတြကေတာ႔ ၾကက္သြန္နီ(သို႕)ၾကက္သြန္နီအခြံေတြကုိ ၂လကေန ၃အထိစားသံုးတဲ႔သူေတြဟာ သူတို႔ရဲ႕ HDL လယ္ဗယ္ကုိ ပ်မ္းမွ်အားျဖင္႔ ၃၀ ရာခိုင္ႏႈန္းထိေရာက္ေအာင္ ထိန္းညွိေပးႏိုင္တယ္ဆိုျပီး သက္ေသျပႏိုင္ခဲ႔ပါတယ္။

(၂) ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကုိကာကြယ္ေပးတယ္။

ေနာက္ထပ္သက္ေသျပခ်က္ကေတာ႔ ၾကက္သြန္နီအခြံေတြမွာပါတဲ႔ အရာ၀တၳဳေတြဟာဆိုရင္ ေသြးအားေလ်ာ႔နည္းတဲ႔သူေတြကုိ မ်ားလာေစႏိုင္ျပီးေတာ႔ ေသြးတိုးေနတဲ႔သူေတြကုိက်ေတာ႔ ေသြးက်ေစႏိုင္ပါတယ္တဲ႔။

(၃) ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈ႕ေတြကေနေလ်ာ႔က်ေပးေစႏိုင္တယ္။

သုေတသနပညာရွင္ Vanesa Benitez ဆိုသူကေတာ႔ ၾကက္သြန္နီအခြံကိုစားသံုးတဲ႔သူေတြဟာ အူမၾကီးကင္ဆာလိုမ်ိဳး၊ဆီးခ်ိဳေရာဂါလိုမ်ိဳးေတြနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါေတြကုိကာကြယ္ႏိုင္တယ္လို႔ေျပာပါတယ္။ၾကက္သြန္နီအခြံမွာပါတဲ႔ phenolic ဓာတ္ေပါင္းဟာ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ႔ အရာေတြကုိကာကြယ္ေပးထားႏိုင္တာပါ။

Unicode Version

(၁) ကိုလက်စတောကိုထိန်းညှိပေးပါတယ်။

Dr.Victor Gurewich ရဲ့ပြောကြားချက်အရ ကြက်သွန်နီ(သို့) ကြက်သွန်နီအခွံကိုစားသုံးတဲ့ ကိုလက်စတောကျနေတဲ့လူနာတွေကို ကောင်းမွန်တဲ့ ကိုလက်စတောရောက်အောင်ကူညီပေးနိုင်ပါတယ်။တိုင်းတာသူတွေကတော့ ကြက်သွန်နီ(သို့)ကြက်သွန်နီအခွံတွေကို ၂လကနေ ၃အထိစားသုံးတဲ့သူတွေဟာ သူတို့ရဲ့ HDL လယ်ဗယ်ကို ပျမ်းမျှအားဖြင့် ၃၀ ရာခိုင်နှုန်းထိရောက်အောင် ထိန်းညှိပေးနိုင်တယ်ဆိုပြီး သက်သေပြနိုင်ခဲ့ပါတယ်။

(၂) သွေးပေါင်ချိန်ကိုကာကွယ်ပေးတယ်။

နောက်ထပ်သက်သေပြချက်ကတော့ ကြက်သွန်နီအခွံတွေမှာပါတဲ့ အရာဝတ္ထုတွေဟာဆိုရင် သွေးအားလျော့နည်းတဲ့သူတွေကို များလာစေနိုင်ပြီးတော့ သွေးတိုးနေတဲ့သူတွေကိုကျတော့ သွေးကျစေနိုင်ပါတယ်တဲ့။

(၃) ရောဂါဖြစ်ပွားမှု့တွေကနေလျော့ကျပေးစေနိုင်တယ်။

သုတေသနပညာရှင် Vanesa Benitez ဆိုသူကတော့ ကြက်သွန်နီအခွံကိုစားသုံးတဲ့သူတွေဟာ အူမကြီးကင်ဆာလိုမျိုး၊ဆီးချိုရောဂါလိုမျိုးတွေနဲ့ နှလုံးရောဂါတွေကိုကာကွယ်နိုင်တယ်လို့ပြောပါတယ်။ကြက်သွန်နီအခွံမှာပါတဲ့ phenolic ဓာတ်ပေါင်းဟာ နှလုံးရောဂါနဲ့ ကင်ဆာဖြစ်စေနိုင်တဲ့ အရာတွေကိုကာကွယ်ပေးထားနိုင်တာပါ။

Zawgyi Version

(၄) Antioxidants ျပည္႔၀စြာပါ၀င္တယ္။

ၾကက္သြန္နီအခြံေတြမွာ antioxidants ျပည္႔၀စြာပါ၀င္တာေၾကာင္႔မို႔လို႔ သင္႔ရဲ႕ခႏၶာကုိယ္ကုိ အလြန္ေကာင္းမြန္ေစျပီးေတာ႔ ေရာဂါဘယေတြကေနလည္းကင္းေ၀းေစႏိုင္ပါတယ္။

(၅) အ၀လြန္တာကုိလည္း ကာကြယ္ေပးတယ္။

ဆရာ၀န္ၾကီး Vanesa ရဲ႕ေျပာျပခ်က္အရ ၾကက္သြန္နီအခြံဟာ အ၀လြန္ေရာဂါခံစားေနရတဲ႔သူေတြနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါခံစားေနရတဲ႔သူေတြကုိလည္း သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္တယ္လို႔ေျပာပါတယ္။

(၆) ဆံပင္ကုိလည္း သန္ေစတယ္။

ၾကက္သြန္နီအခြံမွာ ဆာလဖာလည္းျပည္႔၀စြာပါ၀င္တာေၾကာင႔္ ဆံပင္ကုိေကာင္းမြန္ေစျပီး ၾကီးထြားသန္မာေစႏိုင္ပါတယ္။ျပီးေတာ႔ ၾကက္သြန္နီအခြြံေတြကုိဆံပင္ဆိုးေဆးေတြအစာလည္းအသံုးျပဳႏိုင္ပါေသးတယ္။

Unicode Version

(၄) Antioxidants ပြည့်ဝစွာပါ၀င်တယ်။

ကြက်သွန်နီအခွံတွေမှာ antioxidants ပြည့်ဝစွာပါ၀င်တာကြောင့်မို့လို့ သင့်ရဲ့ခန္ဓာကိုယ်ကို အလွန်ကောင်းမွန်စေပြီးတော့ ရောဂါဘယတွေကနေလည်းကင်းဝေးစေနိုင်ပါတယ်။

(၅) အဝလွန်တာကိုလည်း ကာကွယ်ပေးတယ်။

ဆရာဝန်ကြီး Vanesa ရဲ့ပြောပြချက်အရ ကြက်သွန်နီအခွံဟာ အဝလွန်ရောဂါခံစားနေရတဲ့သူတွေနဲ့ နှလုံးရောဂါခံစားနေရတဲ့သူတွေကိုလည်း သက်သာပျောက်ကင်းစေနိုင်တယ်လို့ပြောပါတယ်။

(၆) ဆံပင်ကိုလည်း သန်စေတယ်။

ကြက်သွန်နီအခွံမှာ ဆာလဖာလည်းပြည့်ဝစွာပါ၀င်တာကြောင့် ဆံပင်ကိုကောင်းမွန်စေပြီး ကြီးထွားသန်မာစေနိုင်ပါတယ်။ပြီးတော့ ကြက်သွန်နီအခွွံတွေကိုဆံပင်ဆိုးဆေးတွေအစာလည်းအသုံးပြုနိုင်ပါသေးတယ်။

Zawgyi Version

ၾကက္သြန္နီကုိစားခိုင္းေနတာေၾကာင္႔ စစျပီးစားမယ္႕သူေတြကအခက္အခဲေတြ႔ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ႔ေၾကာင္႔မို႔လို႔ အဆင္ေျပေအာင္စားသံုးလို႔ရမယ္နည္းလမ္းေလးေတြကုိပါတပါတည္းေျပာျပလိုက္လို႔ရပါတယ္။အေကာင္းဆံုးႏွင္႔အရသာအရွိဆံုးနည္းလမ္းကေတာ႔ ၾကက္သြန္နီအခြံေတြကုိဒီအတိုင္းမစားႏိုင္ရင္ အခ်ဥ္ရည္ႏွင္႔ဘဲျဖစ္ျဖစ္တူတူတြဲဖက္စားသံုးေပးပါ။ေနာက္တစ္နည္းကေတာ႔ ၾကက္သြန္နီအခြံေတြကုိ ေရနဲ႔ ၁၀မိနစ္ကေန ၁၅မိနစ္ၾကားေလာက္ျပဳတ္ထားေပးျပီးေတာ႔ ရလာတဲ႔ အရည္ေတြကုိအားစိုက္ေသာက္ေပးပါ။တခုသတိထားရမွာက ၾကက္သြန္နီေတြကုိ စိုက္ခင္း(သို႔)ေစ်းကြက္ေတြထဲမွာ ေအာ္ဂဲနစ္ဓာတ္ေပါင္းေတြ ျဖန္းထားႏိုင္တာေၾကာင္႔ေသခ်ာေဆးေၾကာျပီးမွ ျပဳတ္ေသာက္တာေကာင္းပါတယ္။ကဲ၊ဒီလိုဆိုရင္ေတာ႔ ၾကက္သြန္နီအခြံက အမိႈက္ျဖစ္ရတာထက္စာရင္ေတာ႔ အမ်ားၾကီးပိုျပီး အသံုး၀င္တာသိသြားေလာက္ပါျပီ။ဒါ႔ေၾကာင္႔ ဒီေလာက္ေကာင္းတဲ႔နည္းလမ္းေတြကုိ ကုိယ္႔ရဲ႕ခ်စ္သူခင္သူေတြလည္းသိရေအာင္ share ေပးၾကရင္းႏွင္႔ ပိုမိုက်န္းမာတဲ႔ ေလာကၾကီးကုိအတူတူတည္ေဆာက္ၾကပါစို႔။

Unicode Version

ကြက်သွန်နီကိုစားခိုင်းနေတာကြောင့် စစပြီးစားမယ့်သူတွေကအခက်အခဲတွေ့နိုင်ပါတယ်။ ဒါ့ကြောင့်မို့လို့ အဆင်ပြေအောင်စားသုံးလို့ရမယ်နည်းလမ်းလေးတွေကိုပါတပါတည်းပြောပြလိုက်လို့ရပါတယ်။အကောင်းဆုံးနှင့်အရသာအရှိဆုံးနည်းလမ်းကတော့ ကြက်သွန်နီအခွံတွေကိုဒီအတိုင်းမစားနိုင်ရင် အချဉ်ရည်နှင့်ဘဲဖြစ်ဖြစ်တူတူတွဲဖက်စားသုံးပေးပါ။နောက်တစ်နည်းကတော့ ကြက်သွန်နီအခွံတွေကို ရေနဲ့ ၁၀မိနစ်ကနေ ၁၅မိနစ်ကြားလောက်ပြုတ်ထားပေးပြီးတော့ ရလာတဲ့ အရည်တွေကိုအားစိုက်သောက်ပေးပါ။တခုသတိထားရမှာက ကြက်သွန်နီတွေကို စိုက်ခင်း(သို့)စျေးကွက်တွေထဲမှာ အော်ဂဲနစ်ဓာတ်ပေါင်းတွေ ဖြန်းထားနိုင်တာကြောင့်သေချာဆေးကြောပြီးမှ ပြုတ်သောက်တာကောင်းပါတယ်။ကဲ၊ဒီလိုဆိုရင်တော့ ကြက်သွန်နီအခွံက အမှိုက်ဖြစ်ရတာထက်စာရင်တော့ အများကြီးပိုပြီး အသုံးဝင်တာသိသွားလောက်ပါပြီ။ဒါ့ကြောင့် ဒီလောက်ကောင်းတဲ့နည်းလမ်းတွေကို ကိုယ့်ရဲ့ချစ်သူခင်သူတွေလည်းသိရအောင် share ပေးကြရင်းနှင့် ပိုမိုကျန်းမာတဲ့ လောကကြီးကိုအတူတူတည်ဆောက်ကြပါစို့။

ref : news

Pyae Phyoe(Buzzy.com.mm)

Buzzy Team မွ စီစဥ္တင္ဆက္ေသာ buzzy.com.mm တြင္ ေဖာ္ျပပါရွိေသာ သတင္းမ်ား၊ သတင္းေဆာင္းပါးမ်ား၊ ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါးမ်ားကို မည္သည့္ facebook စာမ်က္ႏွာ ၊ website မ်ားတြင္မဆို ျပန္လည္ကူးယူ ေဖာ္ျပျခင္းကို ခြင့္မျပဳပါေၾကာင္း အသိေပး ေၾကညာအပ္ပါသည္။

Facebook Conversations