အခ်ိုဳမႈန္႔ကုိဘယ္သူတီထြင္ခဲ႔သလည္း၊ဘယ္လိုတီထြင္ခဲ႔သလည္း၊ဘယ္လိုပ်ံ႕ႏွ႔ံလာခဲ႔သလည္း?

Zawgyi Version

အခ်ိဳမႈန္႔တဲ႔။ ျမန္မာအေခၚအေ၀ၚေပါ႔။ ဓာတုေဗဒနည္းအရေခၚမယ္ဆိုရင္ေတာ႔ Monosodium glutamate လို႔ေခၚပါတယ္။ထုတ္ေပၚပံုေဖာ္ျမဴလာအရေတာ႔ C5H8NO4Na ပါတဲ႔။ အဂၤလိပ္လိုအတိုေကာက္ကေတာ႔ MSG လို႔ေခၚျပန္တယ္။ (ရပ္ကြက္စကားအရဆိုရင္ေတာ႔ အာဂ်ီႏိုမိုတိုေပါ႔)စာဖတ္သူေတြသိၾကပါတယ္။ အခ်ိဳမႈန္႔ ကုိအရင္ကဆို ေန႔စဥ္စားသံုးခဲ႔ၾကဖူးတယ္။ေနာက္ ေရာဂါျဖစ္ေစႏိုင္တယ္ဆိုတဲ႔ သတိေပးခ်က္ေတြထြက္လာေတာ႔ တခ်ိဳ႕ေတြကလံုး၀မစားၾကေတာ႔ဘူး။တခ်ိဳ႕ေတြက်ေတာ႔လည္း မပါမျဖစ္ ထည္႔ျပီး စားေနၾကတုန္း။အဲ႔ေလာက္ေတာ႔ သိခဲ႔ၾကပါတယ္။ အခုေျပာျပမွာေတြကိုေတာ႔ သိျပီးတဲ႔သူေတြရွိသလို မသိေသးတဲ႔သူေတြလည္း ရွိၾကပါတယ္။အဓိကေျပာျပခ်င္တာကေတာ႔ အခ်ိဳမႈန္႔ကုိဘယ္သူတီထြင္ခဲ႔သလည္း၊ ဘယ္လိုပ်ံ႕ႏွံ႔လာခဲ႔သလည္း ဆိုတာကုိေ၀မွ်ေပးလိုက္ပါတယ္။

Unicode Version

အချိုမှုန့်တဲ့။ မြန်မာအခေါ်အဝေါ်ပေါ့။ ဓာတုဗေဒနည်းအရခေါ်မယ်ဆိုရင်တော့ Monosodium glutamate လို့ခေါ်ပါတယ်။ထုတ်ပေါ်ပုံဖော်မြူလာအရတော့ C5H8NO4Na ပါတဲ့။ အင်္ဂလိပ်လိုအတိုကောက်ကတော့ MSG လို့ခေါ်ပြန်တယ်။ (ရပ်ကွက်စကားအရဆိုရင်တော့ အာဂျီနိုမိုတိုပေါ့)စာဖတ်သူတွေသိကြပါတယ်။ အချိုမှုန့် ကိုအရင်ကဆို နေ့စဉ်စားသုံးခဲ့ကြဖူးတယ်။နောက် ရောဂါဖြစ်စေနိုင်တယ်ဆိုတဲ့ သတိပေးချက်တွေထွက်လာတော့ တချို့တွေကလုံးဝမစားကြတော့ဘူး။တချို့တွေကျတော့လည်း မပါမဖြစ် ထည့်ပြီး စားနေကြတုန်း။အဲ့လောက်တော့ သိခဲ့ကြပါတယ်။ အခုပြောပြမှာတွေကိုတော့ သိပြီးတဲ့သူတွေရှိသလို မသိသေးတဲ့သူတွေလည်း ရှိကြပါတယ်။အဓိကပြောပြချင်တာကတော့ အချိုမှုန့်ကိုဘယ်သူတီထွင်ခဲ့သလည်း၊ ဘယ်လိုပျံ့နှံ့လာခဲ့သလည်း ဆိုတာကိုဝေမျှပေးလိုက်ပါတယ်။

(၁) အခ်ိဳမႈန္႔ကုိဘယ္သူတီထြင္ခဲ႔သလည္း?

(၁) အခ်ိဳမႈန္႔ကုိဘယ္သူတီထြင္ခဲ႔သလည္း?

Zawgyi Version
ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွာရွိတဲ႔ တိုက်ိဳအင္ပါယာတကၠသိုလ္(ေနာက္မ်ားမွာေတာ႔ တိုက်ိဳတကၠသိုလ္လို႔ဘဲေခၚၾကပါေတာ႔တယ္)က ဓာတုေဗဒပါေမာကၡ Kikunae Ikeda ဆိုသူက တီထြင္ခဲ႔ပါတယ္။ ဓာတုေဗဒဘာသာရပ္ရဲ႕ ရုပ္ပုိင္းဆိုင္ရာေတြကုိ လက္ေတြ႕ေလ႔လာမႈ႕ျပဳလုပ္ေနတဲ႔အခ်ိန္ ပင္လယ္ေက်ာက္ပြင္႔စြပ္ျပဳတ္ ရဲ႕ အစိတ္အပိုင္းေတြကုိ စတင္ျဖိဳခြဲေနရင္းနဲ႔မွ သူ႔ရဲ႕အၾကီးမားဆံုးေသာ ထိုးေဖာက္မႈ႕တစ္ရပ္အျဖစ္ စတင္ေတြ႕ရွိခဲ႔ပါတယ္။သူရွာေဖြေတြ႕ရွိခဲ႔တဲ႔ အရာကုိထပ္မံေလ႔လာေနတုန္းမွာဘဲ အဲ႔ဒီျဒပ္ေပါင္းက အရသာရွိတာကုိ သူသိလိုက္ရပါျပီးတဲ႔ေနာက္ လူသားေတြအေနနဲ႔ ခ်ိဳ၊ ခ်ဥ္ ၊ ငန္ ၊ခါး အရသာေတြကုိတခါထဲ ရရွိမယ္႔အရာျဖစ္ႏိုင္တယ္ဆိုတဲ႔ အေတြးရရွိခဲ႔တာျဖစ္ပါတယ္။အဲ႔ဒီေနာက္ သူဂ်ာမနီႏိုင္ငံမွာ ပညာသင္ယူေနတုန္း ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏွင္႔ ကညြတ္တို႔ဟာ သူရွာေဖြေတြ႔ရွိခဲ႔ဖူးတဲ႔ ပင္လယ္ေက်ာက္ပြင္႔ရဲ႕ အရသာကုိသြားျပီးသတိရေစခဲ႔တာေၾကာင္႔ အခ်ိဳ႕ေသာ အရာေတြကုိသူထုတ္ထုပ္ခဲ႔ပါတယ္။သူအလုပ္ကေတာ႔ အခ်က္အျပဳတ္ႏွင္႔ေတာ႔ မဆိုင္ပါဘူး။သို႔ေသာ္လည္း သူ႕ရဲ႕ေလ႔လာမႈ႕က အရသာရယ္ အစာေခ်ဖ်က္မႈ႕ရယ္နဲ႔ ေနာက္ဆံုး က်န္းမာေရးေကာင္မြန္ဖို႔ရယ္အထိပါ ေပါင္းစည္းေနတယ္ဆိုတဲ႔အထိ သူ႔ကုိဆြဲေဆာင္သြားခဲ႔တာျဖစ္ပါတယ္။

Unicode Version
ဂျပန်နိုင်ငံမှာရှိတဲ့ တိုကျိုအင်ပါယာတက္ကသိုလ်(နောက်များမှာတော့ တိုကျိုတက္ကသိုလ်လို့ဘဲခေါ်ကြပါတော့တယ်)က ဓာတုဗေဒပါမောက္ခ Kikunae Ikeda ဆိုသူက တီထွင်ခဲ့ပါတယ်။ ဓာတုဗေဒဘာသာရပ်ရဲ့ ရုပ်ပိုင်းဆိုင်ရာတွေကို လက်တွေ့လေ့လာမှု့ပြုလုပ်နေတဲ့အချိန် ပင်လယ်ကျောက်ပွင့်စွပ်ပြုတ် ရဲ့ အစိတ်အပိုင်းတွေကို စတင်ဖြိုခွဲနေရင်းနဲ့မှ သူ့ရဲ့အကြီးမားဆုံးသော ထိုးဖောက်မှု့တစ်ရပ်အဖြစ် စတင်တွေ့ရှိခဲ့ပါတယ်။သူရှာဖွေတွေ့ရှိခဲ့တဲ့ အရာကိုထပ်မံလေ့လာနေတုန်းမှာဘဲ အဲ့ဒီဒြပ်ပေါင်းက အရသာရှိတာကို သူသိလိုက်ရပါပြီးတဲ့နောက် လူသားတွေအနေနဲ့ ချို၊ ချဉ် ၊ ငန် ၊ခါး အရသာတွေကိုတခါထဲ ရရှိမယ့်အရာဖြစ်နိုင်တယ်ဆိုတဲ့ အတွေးရရှိခဲ့တာဖြစ်ပါတယ်။အဲ့ဒီနောက် သူဂျာမနီနိုင်ငံမှာ ပညာသင်ယူနေတုန်း ခရမ်းချဉ်သီး နှင့် ကညွတ်တို့ဟာ သူရှာဖွေတွေ့ရှိခဲ့ဖူးတဲ့ ပင်လယ်ကျောက်ပွင့်ရဲ့ အရသာကိုသွားပြီးသတိရစေခဲ့တာကြောင့် အချို့သော အရာတွေကိုသူထုတ်ထုပ်ခဲ့ပါတယ်။သူအလုပ်ကတော့ အချက်အပြုတ်နှင့်တော့ မဆိုင်ပါဘူး။သို့သော်လည်း သူ့ရဲ့လေ့လာမှု့က အရသာရယ် အစာချေဖျက်မှု့ရယ်နဲ့ နောက်ဆုံး ကျန်းမာရေးကောင်မွန်ဖို့ရယ်အထိပါ ပေါင်းစည်းနေတယ်ဆိုတဲ့အထိ သူ့ကိုဆွဲဆောင်သွားခဲ့တာဖြစ်ပါတယ်။

(၂) စားသံုးသူေတြၾကားထဲ ဘယ္လို ပ်ံ႕ႏွံ႔လာခဲ႔သလည္း?

(၂) စားသံုးသူေတြၾကားထဲ ဘယ္လို ပ်ံ႕ႏွံ႔လာခဲ႔သလည္း?

Zawgyi Version
အခ်ိဳမႈန္႕ကုိရွာေဖြေတြ႕ရွိခဲ႔ျပီးတဲ႔ေနာက္မွာ ကမာၻ႔ဟင္းခ်က္ေလာကရဲ႕ေစ်းကြက္ထဲကုိ စစ္ပြဲသဖြယ္၀ုန္းဒိုင္း၀င္ေရာက္ခဲ႔ျပီး ရင္းႏွီးျမဳပ္ႏွံသူေတြလည္း ရွိခဲ႔ပါတယ္။ပထမဦးဆံုးအေနနဲ႔ စတင္ျပီးေတာ႔ ေစ်းကြက္ကုိခ်ျပခဲ႔တာကေတာ႔ လူေတြအကုန္သိၾကတဲ႔ Ajinomoto (အာဂ်ီႏိုမိုတို) ျဖစ္ျပီး ကုမၸဏီအေနနဲ႔ကလည္း တကယ္ကုိ ၾကီးမားတဲ႔ ေရာင္းအားရေအာင္ ၾကိဳးစားခဲ႔ၾကပါတယ္။အဲ႔ဒီအခ်ိန္မွာဘဲ စားေသာက္ကုန္ထုတ္လုပ္သူေတြနဲ႔ စားေသာက္ဆိုင္ပိုင္ရွင္ေတြက ဂ်ပန္လူလတ္တန္းစားေတြကုိ ပစ္မွတ္ထားျပီးေတာ႔ ေခတ္ေပၚအစားအစာေတြအတြက္ သိပၸံထုတ္ကုန္ျဖစ္တ႔ဲ အခ်ိဳမႈန္႕ကုိစတင္သံုးစြဲခဲ႔ပါေတာ႔တယ္။ပုလင္းလွလွေလးေတြနဲ႔ ေစ်းကြက္မွာ အိမ္ရွင္မေတြမ်က္စိက်ေအာင္ ဆြဲေဆာင္ ေရာင္းခ်ခဲ႔ၾကျပီးတဲ႔ေနာက္မွာေတာ႔ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံ ရဲ႕ အဓိက ေနရာမွာတျဖည္ျဖည္းနဲ႔ ပါ၀င္လာခဲ႔ပါေတာ႔တယ္။

ဆက္လက္ျပီးေတာ႔ Ajinomoto ကဘဲ တရုတ္ႏိုင္ငံေစ်းကြက္မွာ ထပ္မံျပီးေတာ႔ အားစိုက္ခဲ႔ျပန္ပါတယ္။ တရုတ္ႏိုင္ငံမွာေတာ႔ အရသာရွိတဲ႔ပစၥည္းတစ္ခုအျဖစ္နဲ႔ လူမသိၾကဘဲ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံရဲ႕ နယ္ခ်ဲ႕စီးပြားေရးပစၥည္းတစ္ခုအျဖစ္နဲ႔သာလူသိမ်ားခဲ႔ၾကပါတယ္။ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ တရုတ္ႏိုင္ငံရဲ႕ထုတ္ကုန္ပစၥည္းေတြေအာက္မွာလည္ပတ္ေနတဲ႔ စားေသာက္ကုန္ေစ်းကြက္မွာ ခ်ယ္လွယ္ႏိုင္ဖို႔အတြက္ ၁၉၂၀ ခုႏွစ္မ်ားတစ္ေလွ်ာက္ ထပ္မံျပီးေတာ႔ အားစိုက္ကာရင္းႏွီးျမဳပ္ႏွံခဲ႔ျပန္ပါတယ္။အေမရိကေစ်းကြက္ကုိခ်ယ္လွယ္ႏိုင္ဖို႔အတြက္ ေနာက္ထပ္မတူညီတဲ႔နည္းလမ္းနဲ႔ ထပ္မံျပီးေတာ႔ ၾကိဳးစားခဲ႔ျပန္ပါတယ္။ အေမရိကန္ႏိုင္ငံ အိမ္ရွင္မေတြရဲ႕စိတ္ကုိေတာ႔ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွာ နာမည္ၾကီးခဲ႔တဲ႔ ေစ်းကြက္ခ်ဲ႕ထြင္ျခင္းနည္းလမ္းကေတာ႔ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈ႕မရွိခဲ႔ပါဘူး။

ဘာလို႔လည္းဆိုေတာ႔ အေမရိက ကုိ အခ်ိဳမႈန္႔ေတြ အလံုးအရင္းနဲ႔ ပို႔ေဆာင္ျပီးတဲ႔အခ်ိန္မွာဘဲ ဒုတိယကမာၻစစ္ျဖစ္ပြားခဲ႔တာေၾကာင္႔ဘဲျဖစ္ပါတယ္။သို႔ေသာ္လည္း တပ္မေတာ္ရိကၡာ အေနနဲ႔ ေထာက္ပံ႔ရတဲ႔ တခါစားဗူးေတြ၊ ငါးေသတၱာေတြနဲ႔ အျခားေသာတာရွည္ခံ အစားအစာေတြဟာ စစ္ၾကီး ျဖစ္ပြားတဲ႔အေတာအတြင္းမွာ အဓိကစားေသာက္ကုန္ျဖစ္လာတဲ႔အခါမွာေတာ႔ အခ်ိဳမႈန္႔ထုတ္လုပ္တဲ႔သူေတြဟာ ေစ်းေပါေပါနဲ႔ထုတ္လုပ္ခဲ႔ျပီး လူတခ်ိဳ႕ကုိကတယ္ကုိစားသံုးခ်င္စိတ္ေပါက္ေအာင္ျပဳလုပ္ေရာင္းခ်ခဲ႔ပါေသးတယ္။လံုး၀ကုိမပ်က္စီးႏိုင္တဲ႔ ျပည္တြင္းစီးပြားေရးေစ်းကြက္ထဲမွာေတာ႔ အခိ်ဳမႈန္႔ဟာ တကယ္ကုိ စီးပြားေရးစနစ္အတြက္ အေရးပါဆံုး အပိုင္းတစ္ခုျဖစ္ခဲ႔ျပီး Campbell's ကဲ႔သို႔ေသာ ကုမၸဏီမ်ိဳးျဖင္႔စတင္ေအာင္ျမင္ခဲ႔ပါေတာ႔တယ္။

Unicode Version
အချိုမှုန့်ကိုရှာဖွေတွေ့ရှိခဲ့ပြီးတဲ့နောက်မှာ ကမ္ဘာ့ဟင်းချက်လောကရဲ့စျေးကွက်ထဲကို စစ်ပွဲသဖွယ်ဝုန်းဒိုင်းဝင်ရောက်ခဲ့ပြီး ရင်းနှီးမြုပ်နှံသူတွေလည်း ရှိခဲ့ပါတယ်။ပထမဦးဆုံးအနေနဲ့ စတင်ပြီးတော့ စျေးကွက်ကိုချပြခဲ့တာကတော့ လူတွေအကုန်သိကြတဲ့ Ajinomoto (အာဂျီနိုမိုတို) ဖြစ်ပြီး ကုမ္ပဏီအနေနဲ့ကလည်း တကယ်ကို ကြီးမားတဲ့ ရောင်းအားရအောင် ကြိုးစားခဲ့ကြပါတယ်။အဲ့ဒီအချိန်မှာဘဲ စားသောက်ကုန်ထုတ်လုပ်သူတွေနဲ့ စားသောက်ဆိုင်ပိုင်ရှင်တွေက ဂျပန်လူလတ်တန်းစားတွေကို ပစ်မှတ်ထားပြီးတော့ ခေတ်ပေါ်အစားအစာတွေအတွက် သိပ္ပံထုတ်ကုန်ဖြစ်တဲ့ အချိုမှုန့်ကိုစတင်သုံးစွဲခဲ့ပါတော့တယ်။ပုလင်းလှလှလေးတွေနဲ့ စျေးကွက်မှာ အိမ်ရှင်မတွေမျက်စိကျအောင် ဆွဲဆောင် ရောင်းချခဲ့ကြပြီးတဲ့နောက်မှာတော့ ဂျပန်နိုင်ငံ ရဲ့ အဓိက နေရာမှာတဖြည်ဖြည်းနဲ့ ပါ၀င်လာခဲ့ပါတော့တယ်။

ဆက်လက်ပြီးတော့ Ajinomoto ကဘဲ တရုတ်နိုင်ငံစျေးကွက်မှာ ထပ်မံပြီးတော့ အားစိုက်ခဲ့ပြန်ပါတယ်။ တရုတ်နိုင်ငံမှာတော့ အရသာရှိတဲ့ပစ္စည်းတစ်ခုအဖြစ်နဲ့ လူမသိကြဘဲ ဂျပန်နိုင်ငံရဲ့ နယ်ချဲ့စီးပွားရေးပစ္စည်းတစ်ခုအဖြစ်နဲ့သာလူသိများခဲ့ကြပါတယ်။ဒါကြောင့်မို့လို့ တရုတ်နိုင်ငံရဲ့ထုတ်ကုန်ပစ္စည်းတွေအောက်မှာလည်ပတ်နေတဲ့ စားသောက်ကုန်စျေးကွက်မှာ ချယ်လှယ်နိုင်ဖို့အတွက် ၁၉၂၀ ခုနှစ်များတစ်လျှောက် ထပ်မံပြီးတော့ အားစိုက်ကာရင်းနှီးမြုပ်နှံခဲ့ပြန်ပါတယ်။အမေရိကစျေးကွက်ကိုချယ်လှယ်နိုင်ဖို့အတွက် နောက်ထပ်မတူညီတဲ့နည်းလမ်းနဲ့ ထပ်မံပြီးတော့ ကြိုးစားခဲ့ပြန်ပါတယ်။ အမေရိကန်နိုင်ငံ အိမ်ရှင်မတွေရဲ့စိတ်ကိုတော့ ဂျပန်နိုင်ငံမှာ နာမည်ကြီးခဲ့တဲ့ စျေးကွက်ချဲ့ထွင်ခြင်းနည်းလမ်းကတော့ အကျိုးသက်ရောက်မှု့မရှိခဲ့ပါဘူး။

ဘာလို့လည်းဆိုတော့ အမေရိက ကို အချိုမှုန့်တွေ အလုံးအရင်းနဲ့ ပို့ဆောင်ပြီးတဲ့အချိန်မှာဘဲ ဒုတိယကမ္ဘာစစ်ဖြစ်ပွားခဲ့တာကြောင့်ဘဲဖြစ်ပါတယ်။သို့သော်လည်း တပ်မတော်ရိက္ခာ အနေနဲ့ ထောက်ပံ့ရတဲ့ တခါစားဗူးတွေ၊ ငါးသေတ္တာတွေနဲ့ အခြားသောတာရှည်ခံ အစားအစာတွေဟာ စစ်ကြီး ဖြစ်ပွားတဲ့အတောအတွင်းမှာ အဓိကစားသောက်ကုန်ဖြစ်လာတဲ့အခါမှာတော့ အချိုမှုန့်ထုတ်လုပ်တဲ့သူတွေဟာ စျေးပေါပေါနဲ့ထုတ်လုပ်ခဲ့ပြီး လူတချို့ကိုကတယ်ကိုစားသုံးချင်စိတ်ပေါက်အောင်ပြုလုပ်ရောင်းချခဲ့ပါသေးတယ်။လုံးဝကိုမပျက်စီးနိုင်တဲ့ ပြည်တွင်းစီးပွားရေးစျေးကွက်ထဲမှာတော့ အချိုမှုန့်ဟာ တကယ်ကို စီးပွားရေးစနစ်အတွက် အရေးပါဆုံး အပိုင်းတစ်ခုဖြစ်ခဲ့ပြီး Campbell's ကဲ့သို့သော ကုမ္ပဏီမျိုးဖြင့်စတင်အောင်မြင်ခဲ့ပါတော့တယ်။

ref : msg 

Pyae Phyoe(Buzzy.com.mm)

Buzzy Team မွ စီစဥ္တင္ဆက္ေသာ buzzy.com.mm တြင္ ေဖာ္ျပပါရွိေသာ သတင္းမ်ား၊ သတင္းေဆာင္းပါးမ်ား၊ ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါးမ်ားကို မည္သည့္ facebook စာမ်က္ႏွာ ၊ website မ်ားတြင္မဆို ျပန္လည္ကူးယူ ေဖာ္ျပျခင္းကို ခြင့္မျပဳပါေၾကာင္း အသိေပး ေၾကညာအပ္ပါသည္။

Facebook Conversations